Jeannette Kok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jeannette Kok
Jeannette Kok
Algemene informatie
Volledige naam Adriana Maria (Jeannette) Kok
Geboren 1947
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep conservator en auteur
Werk
Genre kinderboeken
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Adriana Maria (Jeannette) Kok (1947) is een Nederlandse auteur op het terrein van kinderboeken.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Kok volgde een opleiding als jeugd-bibliothecaresse en documentalisten en was vervolgens werkzaam op het terrein van de kinder- en jeugdliteratuur in de sector van de openbare bibliotheken in Nederland. Kok was verbonden aan de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag als conservator Kinderboeken en was in die functie ook beheerder van het Centraal Bestand Kinderboeken (CBK). Eind mei 2012 nam Jeannette Kok afscheid van de Koninklijke Bibliotheek wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Kok publiceerde diverse boeken over de geschiedenis en de ontwikkeling van de jeugdliteratuur in Nederland zoals de door haar geredigeerde uitgave Het Kinderboek in 2002. Van 1994 tot 2017 was ze redacteur van het mededelingenblad Berichten uit de wereld van het oude kinderboek van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ). Kok schrijft bijdragen voor Het oude kinderboek een "blog over oude kinderboeken, kinderprenten, centsprenten, papieren speelgoed en nog veel meer" van de SGKJ.[1]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Anti-autoritaire kinder- en jeugdboeken Uitg. NBLC, Den Haag, 1979 (met Nel Theeuwen-Opheij), ISBN 90-6252-524-5
  • Kinderboeken, een bibliografie van bibliografieën, uitg. Stichting Bibliographia Neerlandica/Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum, Den Haag, 1992, ISBN 9071313387
  • Wonderland: van Pietje Bell tot Harry Potter, uitg. Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, 2002 (met Reinder Storm)
  • Het Kinderboek, uitg. Waanders, Zwolle, 2002, (samenstelling Vivian Treurniet, redactie Marieke van Delft, Jeannette Kok, Reinder Storm, Theo Vermeulen)
  • Genre-thesaurus ten behoeve van de ontsluiting van bewaarcollecties kinderboeken, 5e herziene versie, op de website van de KB, Den Haag, 2010 - eerdere drukken verschenen in 1996, 1993 en 1990 (met Thea Gordijn en Netty van Rotterdam)
  • Getekend, Hans Christian Andersen: zijn geïllustreerde sprookjes in de Lage Landen, uitg. Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, 2005 (Saskia de Bodt met medewerking van Jeannette Kok)
  • Kinderen van Holland: het beeld van Nederland in Amerikaanse kinderboeken, uitg. D'Jonge Hond/Koninklijke Bibliotheek, Harderwijk/Den Haag, 2009 (Saskia de Bodt met medewerking van Jeannette Kok)
  • De mooiste herinneringen aan kinderboeken. 25 jaar Kinderboek Cultuurbezit te Winsum. Eigen uitgave van Kinderboek Cultuurbezit in Winsum 2010. Diverse medewerkers waaronder Jeannette Kok.
  • Kinderboeken, de buitenkant en de binnenkant: een termenlijst voor prentenboeken en geïllustreerde kinderboeken, samengest. door Hilda van den Helm & Jeannette Kok. Amsterdam/Voorburg, 2013, ISBN 9789081819817
  • Kinderboeken en centsprenten in de Koninklijke Bibliotheek (KB) : vijftien jaar groei van Nederlands erfgoed, Jeannette Kok en Karin Vingerhoets. Voorburg: Stichting Kinder- en Jeugdliteratuur, 2014, ISBN 978-90-818198-2-4

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]